Give me the money!!!

OK, tillbaka igen!

På något sätt känns det nästan som om det här andra lite längre inlägget är svårare att skriva än det första. Det första inlägget fylls ju enkelt av presentation och bakgrundsinformation, men nu är det dags ”på riktigt”. Lite som livet självt, på något sätt. Fram tills nu har man hela tiden strävat mot någonting:  upplevelser, examen, jobb etc. etc. Men sedan, när man väl  har kommit hit, stannar det liksom av. Är ni med? Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men nu börjar jag faktiskt förstå de som drabbas av den stora 40-årskrisen!! Men jag ska göra mitt bästa för att hålla skenet uppe och prestera läsvärda saker (även) i fortsättningen. Leverera, helt enkelt!

Sist avslutade jag med en kort sväng inne på temat PENGAR – där väl allas våra tankar förmodligen befinner sig rätt ofta – närmare bestämt på undertemat Skatter. För närvarande befinner sig min lilla enskilda firma (förhoppningsvis) på väg mot aktiebolagets ofta mer fördelaktiga tillvaro och på ”flykt” från Skatteverket, som vill åt en allt för stor andel av mina intäkter. Men … På AB-fronten intet nytt, jag väntar fortfarande på att revisorerna i fråga ska höra av sig för att erbjuda mig ”den kostnadsfria genomgången av mitt företag, som naturligtvis inte förbinder mig till någonting”.

På bokföringsfronten intet nytt heller, jag upprätthåller min illusion av att ha koll på bokföringen själv, i väntan på att någon redovisningsriddare ska dyka upp på en vit dator med SPCS, BL eller annat valfritt fungerande bokföringsprogram. Får se hur det går, har kastat ut en liten tråd till svägerskan ekonomiassistenten i hopp om att hon har några bra tips på redovisningskunniga. (Varför svarar hon aldrig?)  I väntan på svar kommer därför en efterlysning:

***Om någon känner till en bra och PÅLITLIG redovisare, tar jag gärna emot tips!! Helst en som klarar av att räkna ut min skatt rätt, skickar över efterfrågad information hyfsat snabbt och i allmänhet faktiskt engagerar sig lite, lite grann i att ge mig den hjälp jag betalar för. Tycker faktiskt inte att det är för mycket att begära, men ibland blir man förvånad …***

Lite bakgrund till detta: Eftersom jag en gång i tiden gick ekonomisk linje på gymnasiet tyckte jag i början att jag gott kunde sköta min bokföring själv. Det visade sig vara väldigt enkelt: med en lånad bok om redovisning från bibblan och vaga minnen från FEK-lektionerna med den spagatbenägne (JAG LOVAR!!), men i övrigt väldigt osäkre,  Gunnar satte jag mig framför verifikationerna och började knåpa. Det var till och med ganska roligt, man kände sig lite viktig när man satt där med sina stämplar och bokförde sina fakturor, några små frimärkshäften, kuvert och pappersbuntar och så bäst av allt förstås: inbetalningsavierna.

********************************

Men, ett par ungar och alldeles för mycket jobb senare beslutade jag mig för att jag faktiskt kunde unna mig redovisningshjälp. Efter att ha fått ett hett tips från en nagelteknolog (!) här i stan kontaktade jag då detta företag med ett motto som tycktes passa mig. Lilla jag som faktiskt alltid känner mig alldeles för liten som företagare – i allt från kontakt med företagsrådgivare på banken till säljare på Delicard … Sagt och gjort: Verifikationerna lämnades med varm hand över till redovisarna, som styrde upp tillvaron och lyfte en stor vikt från mina axlar. (Eller?) Så långt allt väl …

En stor akilleshäl hos mig är att jag är dålig på att kolla att jag faktiskt har fått betalt för mina fakturor. Ett problem som jag konstigt nog (faktiskt) inte verkar vara ensam om i frilansarbranschen … Oerhört klantligt och slarvigt och nonchalant, jag vet, men ofta har jag så mycket jobb att jag helt enkelt skjuter sådant på framtiden. Lite karibiskt mañana, sådär. Vid kontakt med redovisarna frågade jag om det fanns någon möjlighet att få bättre kontroll över detta och fick svaret att det var möjligt OM jag överlät även faktureringen till dem. Lät onödigt dyrt, tyckte jag, men insåg att det är ännu dyrare att inte få betalt alls. Vi inledde alltså operation fakturering, som skulle visa sig vara en väldigt omständlig process. Av någon anledning var det väldigt svårt att få till rätt valuta på fakturan (inte så smart att skicka en faktura på 1000 kronor när det i själva verket är 1000 euro som gäller…) och ännu svårare att stava alla ord rätt på fakturan (inte så smart att skicka en felstavad faktura när man har sålt korrekturläsningstjänster till kunden i fråga) osv. osv. Efter många om och ännu fler men ordnade detta till sig, men sagan slutar inte här …

Några månader senare får jag ett telefonsamtal från en i det närmaste obekant frilansöversättare, som hade korrekturläst ett jobb som jag och ytterligare en annan frilansare hade översatt för ”länge sedan”. Översättaren hade en utestående faktura på ett STORT belopp och undrade om jag möjligen hade fått mina pengar för jobbet. Skamset fick jag erkänna att jag inte riktigt visste, men lovade att kolla upp saken. (Det kan till och med ha varit så att jag sade att jag skulle ”kolla med min revisor”. Det lät rätt snyggt just då, vill jag minnas!) Men, det visade sig att även mitt konto väntade på pengar från samma företag, detsamma gällde den tredje kollegans konto. Jag hade turen att få (den största delen) av mina pengar, efter ett uppenbarligen mycket effektivt hot, men de två andra har så vitt jag vet ännu inte fått betalt (trots inkassoförfaranden etc.). Lärdomen som kan dras av detta är 1. Kontrollera att du får betalt (i tid, innan du hinner göra tre ytterligare jobb åt betalningsvägrarna), 2. I slutänden kan du endast lita på dig själv och 3. Ta aldrig emot jobb från TEK i Spanien!

(Där fick de! Sociala medier har stor genomslagskraft nuförtiden!!! Kolla till exempel in filmklippet ”Social Media Revolution 2:

http://socialnomics.net/2010/05/05/social-media-revolution-2-refresh/

Jag gillar särskilt biten om hur snabbt ”flugorna” har spridit sig genom historien. Hur snabbt kommer nästa grej att etableras på bred front, kommer den rentav att hoppa upp direkt ur datorn när man läser om den?)

Jag förstår att många nu sitter och tänker att jag till största delen har mig själv att skylla här, eller hur? Ni har naturligtvis rätt, men jag försvarar mig med att jag helt enkelt litade på att redovisarna skulle flagga när fakturor inte blev betalda. Jag var dock inte särskilt förvånad att inte höra något från dem angående detta, för märk väl: Under hela min frilansarkarriär har detta bara hänt denna enda gång! Rätt bra betyg, trots allt, tycker jag! Hela den här historien syftar alltså till att delvis förklara varför jag är ”between accountants” just nu och till att återkoppla till funderingarna kring AB-resonemanget. Den stora anledningen till att jag valde att dumpa redovisarna är nämligen skatterelaterad, precis som viljan att ombilda till aktiebolag … Men den historien tänker jag sitta på ett tag till J!

Nej! Nu ska jag ta tag i lite översättning innan det är dags att hoja iväg till skola respektive dagis och hämta hem de små. Hej så länge!

Förresten, måste bara lägga till en sak till. Idag har jag fått ”äran” att göra det första jobbet som bygger på det som vi i vår bransch kallar för MT (Machine Translation). Det går ut på att man får en fil som har föröversatts i en automatisk process och så ska man redigera översättningen till idiomatisk svenska (i mitt fall). Jag har fått ta del av många roliga översättningar idag, men tycker inte att det är OK att dela med mig av just dessa offentligt. Däremot kan jag bjuda på en Google-översatt version av det föregående stycket. Låter lite brutalt, men that’t the way it goes in the translation business :-D:

Now I’ll grab some translation before it is time to raise off to school or daycare and download the small. So long!

Hmm, kan väl aldrig vara OK att ladda ner barn så där hur som helst? Kan tänka mig att både IPRED-förespråkare och BRIS skulle protestera högljutt. Kan leda till att de blir korrupta eller till att de kraschar …Men vänta ett tag: Det är alltså detta som händer hemma hos oss var och varannan dag under ”hell hour” innan middagen har kommit på bordet.

Åh, det blev nästan lite väl käckt. Dags att avsluta!!!

Kommentera

Your email address will not be published.