Hej på er!

Nu är det dags för mig att göra entré som gästbloggare här på Okeli. Mitt namn är Linn Niska och jag driver en virtuell byrå med fokus på marknadsföring och kommunikation. Då det är en onlinebyrå befinner jag mig på lite olika platser i världen, senast var det i Spanien, innan dess Danmark och USA men är nu tillbaka på svensk mark igen. Det här med att jobba från olika platser i världen kommer jag att berätta mer om senare, men dagens tema är något som jag tycker varit viktigt för mig som egen företagare utan vare sig en handledare eller mångsiffrigt startkapital att hålla i handen.

Eftersom jag kommer in så här lite på efterkälken och ser att andra redan skrivit milslånga inlägg om både det ena och det andra, och började känna mig smått stressad över allt de redan hunnit med att täcka, så kom jag att tänka på något som blev livsviktigt för mig i uppstartandet av mitt företagande – nämligen att prioritera. För att inte du ska sluta läsa vid punkt 2 så tänker jag bara ge dig 5 tips (plus att det då blir lättare att komma ihåg, vilket resulterar i att de kanske ses över inom en snar framtid, som i sin tur då skapar framgång).

Prio topp 5 för nyföretagare:

  1. VAR HUNDRA PÅ VAD DU SÄLJER. Eller snarare tvåhundra, för vet du inte vad du säljer så är det ingen annan som kommer att göra det heller. Då menar jag inte: ”Jag säljer dammsugare” utan vad är det exakt du säljer? Är det verkligen en dammsugare? Nej, det är ju renare härligare hem, fritt från allergier och damm – ett trivsamt leverne helt enkelt! Det är ju det som jag vill köpa (inte en dammsugare). Hänger du med?
  2. SÄLJ. Utan kunder inget företag, eller hur? Visst är det roligt att planera i vilka profilfärger du ska designa dina nya visitkort eller fundera över om du ska ha flash på din webbsida eller inte – men sanningen är, att guldlaminat på visitkorten inte automatiskt lockar till sig fler kunder, och det är det som är din första prio just nu – att skaffa kunder. Som betalar. Så att du kan fortsätta med dina planer och drömmar. Så tänk först ut HUR du ska nå dina potentiella kunder, sedan kan du bestämma om du ska ha en svart eller brun kontorsstol.
  3. NISHA IN DIG. Har du då nischat in dig rejält på en potentiell målgrupp så blir det så mycket enklare. Ett tydligt budskap till en tydlig målgrupp underlättar försäljningen enormt. Det ger dig också trovärdighet och status, för vem vill köpa något av någon som inte är hundra på vad han eller hon säljer, eller till vem hon eller han erbjuder det? Alla vill handla av en expert, och en expert kan inte hjälpa ”alla”, utan fokuserar sig på ett område. Eller vill du bli opererad av en allmänläkare?
  4. TA HJÄLP. Ingen framgångsrik företagare har lyckats genom att göra allt själv. För att du ska kunna göra det du är bäst på, och fokusera på det, så behöver du avlastning. Det kan handla om små saker till en början. Kanske är du inte en fena på bokföring men en mästare på att sälja? Lägg då ut bokföringen och sälj! Eller så kanske du är superproffsig på att producera de produkter och tjänster du vill sälja, men hatar att sälja? Lägg då ut det så har du städat undan det stressmomentet. (Det är inte sant att alla företagare är födda säljare). För att du ska kunna utveckla ditt företag krävs att du tar hjälp i vissa saker, särskilt om du säljer per timme eller tjänster, för tid går inte att få mer av.
  5. HA KUL! Utan lust till det vi gör så blir det inte långlivat. Glädje, inspiration och motivation kommer att ta dig långt – så ha roligt, var dig själv och gläds åt dina framsteg. En företagare behöver inte vara gravallvarlig och titta på börsnytt (om man nu inte gillar det förstås).

Keep up the good work!

1 ping

  1. […] Jag som driver Onlinebyrån bloggar även numera på den svenska frilans sajten http://www.okeli.se. I dagens inlägg ger jag 5 priotips till nya företagare. Läs hela inlägget här. […]

Kommentera

Your email address will not be published.