Hur ser ditt skyltförster ut?

Jag kanske också ska börja med att presentera mig. Jag heter Rebecca Soper och mitt gebit är sociala medier och att bygga sitt varumärke genom dem. Till vardags driver jag www.cre8media.se där jag hjälper företag att optimera hela sin nätnärvaro, både genom sin hemsida och genom sociala medier. Där kan man också läsa lite mer om mig och min blogg om sociala medier. Naturligtvis har jag även både en facebook-sida (facebook.com/cre8media) och ett Twitterkonto (cre8_media).

Här på Okeli-bloggen ser jag fram emot att få dela med mig av mina tips och tricks och andra nyheter, som kan vara till hjälp för att stärka sitt personliga varumärke som frilansare.

Till att börja med ska vi se över bas-checklistan. Har du:

 • Ett Facebookkonto eller facebooksida av professionell karaktär?
 • Ett LinkedIn konto?
 • Ett Twitterkonto?
 • Ett Flickrkonto, om du sysslar med foto av något slag?
 • En blogg, en hemsida, Slideshare, YouTube…?

Puh! Ja det är mycket man ska hålla reda på, men skämt åsido, med en bred och aktiv webbnärvaro visar man att man är på framkant och inte är rädd för att tänka utanför boxen. Man syns, därför finns man och samtidigt ökar man sina chanser att nå ut till kunder man kanske annars aldrig kommit i kontakt med.

Nu ska man absolut inte känna tvång att synas i alla sociala medier som poppar upp där ute. Vem har tid och ork med det? Däremot ska man ha en genomtänkt strategi för de kanaler man väljer att använda sig av. Har du inte tid och intresse att underhålla en blogg så ska du absolut inte ha en. Tänk istället igenom några grundpunkter:

 • Vem du vill nå?
 • Var finns de?
 • Vilken bild vill du att din målgrupp ska få av dig utifrån ditt ”skyltfönster” på nätet?
 • Hur ska du nå din målgrupp?
 • Och istället för att snöa in på det du vill säga, fundera på vad är det din målgrupp vill höra?

Identifiera din målgrupp. Fundera lite kring var på nätet du sannolikt hittar dem om de inte är ute och letar efter dig. Man blir lätt hemmablind. Be gärna någon annan surfa igenom din hemsida och dina profiler i andra sociala medier och ge dig lite feedback. Ger din hemsida och dina profiler det intryck du vill? Om du tror att din målgrupps sannolikt är t ex Facebook-användare, hur ska du nå dem och tala om att du finns där också? Och när de väl hittat dig, hur ska du fånga deras intresse och få dem att komma tillbaka, ”gilla” eller ”följa” dig? Här gör många missen att använda dessa kanaler till att bara rapportera från sin egen bubbla. Försök istället tänka som din målgrupp och vad det är de kommer till dig för.

Att skapa en webbnärvaro som arbetar för dig och skapar lojala kunder och nya möjliga nätverk, handlar inte om att sälja och basonera ut sitt budskap utan om att ge dina besökare en positiv och personlig upplevelse av dig.

“New marketing is about the relationships, not the medium.” – Ben Grossman, founder of BiGMarK

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Nej du kan koppla enbart din företagssida om du vill det.

 2. Bra tips om att låta Facebook och Twitter interagera! Men kan jag koppla även företagssidan till Twitter eller blir det bara min ”personliga” sida?

 3. Bra poäng. Har man inte tiden och orken att twittra varje dag så kanske det inte är nån bra idé. Men om du däremot är aktiv på din Facebook-sida kan du koppla ihop ditt Twitterkonto med din Facebook, så publiceras dina facebook-statusar automatiskt även på din Twitter.
  Sedan bygger Twitter mycket på att följa andra för att bli följd, retweeta (vidarebefodra) andras inlägg, posta hashtags (populära sökord) och svara på och tagga andras inlägg… det är definitivt överkurs om man inte har starkt intresse och tycker det är kul eller tror att en stor del av ens målgrupp finns på Twitter.

 4. Spännande läsning. Jag har både LinkedIn och Twitter, men tycker att det är svårt att få saker att hända där. Det blir liksom lite moment 22… Varför twittra när man inte har någon som följer en, och varför följa en som aldrig twittrar …

  Ser fram emot mer tips!!

Kommentera

Your email address will not be published.