Varför blir man frilansare och har Pippi Långstrump något med det att göra?

Ja varför väljer man att frilansa framför tryggheten i en anställning? När jag fick inbjudan att skriva den här bloggen började jag fundera på den frågan. Nu har jag inte frilansat så länge, men att ekonomisk trygghet inte är största orsaken till att man börjar frilansa står helt klart, så det måste vara något annat.

Att man inte har så mycket annat att välja på är ju förståss ett tungt vägande själ. Jag vet ju inte hur det inom andra branscher, men att få ett jobb som “inhouse-översättare” är få förunnat och de flesta arbetsgivare tycker nog att det är både enklare, billigare och tryggare att anlita en frilansare än att anställa.

Men det måste ju finnas positiva skäl till att man frilansar också, annars skulle ingen välja sådana yrken. Att det finns det kände jag tydligt en eftermiddag när solen strålar silades genom lövverket som långsamt börjat skifta i underbara röda och gula nyanser. Jag och barnen bestämde oss för att gå ut och fotografera de vackra löven och leka lite innan var är dags att laga mat och göra läxor.

Med långstrumpor och mellansonens kängor kände jag mig lite lik Pippi Långstrump, så jag gjorde ett Pippi-hopp och äldsta sonen tog ett kort. Jag tittade på bilden häromdagen och skälet till varför jag vill jobba som frilansare stod helt klart för mig . Jag trivs med att jobba så här av samma skäl som Pippi Långstrump inte vill bo på ett barnhem eller gå i skolan.

Skälet är frihet! Frihet från oflexibla chefer som bestämmer när och hur jag ska jobba, frihet från rädsla att komma försent därför att jag inte vill åka extra tidigt till jobbet för att vara säker på att inte fastna i en bilkö eller på ett överfullt pendeltåg, frihet att få jobba i morgonrock när jag är trött eller i shorts ute trädgården eller kontorsklädd på det där mysiga kaféet när jag inte vill sitta ensam.

Kanske är inte bara jag utan alla som gillar att frilansa lite lika Pippi, åtminstone när det gäller frihetsbehovet. Även om vi kanske skulle ha det bättre och tryggare rent materiellt på barnhemmet/ anställningen skulle vi inte trivas lika bra som vi gör i friheten hemma i vår egen villa.

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  1. Skönt att höra att det finns likar därute … Mysbrallor rule!

  2. Härligt! Här är en egenföretagare till som ofta jobbar i mysbrallor och kan koka flera liters kaffe bara till mig själv 🙂

  3. Hej, vilket fint litet inlägg. Jag befinner mig i en liten frilanssvacka just nu men ditt inlägg fick mig att se lite ljusare på fördelarna och möjligheterna.

  4. Hej Pippi! 🙂

    Kul med en översättare till! Ser fram emot att läsa mer!

    Hälsningar
    Katarina

Kommentera

Your email address will not be published.