Operation AB

Och så hörde då Ernst & Young alltså av sig angående KA Translations eventuella ombildning till aktiebolag! Egentligen gjorde de det redan för ett par veckor sedan, men eftersom jag som vanligt var tvungen att boka om ett par gånger har det inte funnits något direkt att skriva om detta förrän nu!

Och som vanligt … Eftersom jag bor i en liten stad, var det ju naturligtvis så att jag redan kände människan som hörde av sig. Go figure, liksom … En kvinna som är gift med en gammal barndomskompis till min man, som vi har firat några midsommaraftnar med för länge sedan! Kändes sådär till en början, måste jag faktiskt säga. Just det här med ekonomi är ju lite känsligt (åtminstone för pengafixerade lilla mig) och sådana här saker vill jag helst diskutera med antingen nära vänner eller med fullständiga främlingar, såsom banktjänstepersoner (lägg märke till hur PK och genusneutral jag är nu … ;- ). Att diskutera omsättning, bokföring etc. med en person som man inte riktigt vet om man ska krama om när man kommer in på personen i frågas kontor är lite obekvämt på något sätt. Men, jag beslutade mig för att anta en professionell inställning till det hela och nu känns det faktiskt helt OK. Dessutom var det även en revisor närvarande vid själva mötet och det gjorde att det hela fick en lite mer formell touch på något sätt.

Anyway … Varför ska man då ombilda till aktiebolag? Vilka fördelar finns det jämfört med enskild firma? De två främsta orsakerna stavas

ANSVAR(-SFRIHET) och SKATTEFÖRDELAR, kan man väl säga. Om vi börjar med ansvarsbiten: När man har en enskild firma är företaget = du själv. Ditt organisationsnummer = ditt personnummer. Din redovisning = din deklaration. När man har ett aktiebolag blir man anställd i sitt eget företag. Man får lön. Man får ett organisationsnummer. Och om allt skiter sig är man inte personligt ansvarig. I värsta fall är det firman som går omkull – inte lilla du. Och ”allt” du förlorar är ditt aktiekapital.

Vad gäller skattefördelarna ser det ut så här: När du har enskild firma betalar du kommunalskatt på inkomster upp till brytpunkten (384 600 kr första brytpunkten/545 200 andra brytpunkten), på inkomster därutöver betalar du statlig skatt på 20/25 procent, beroende på vilken brytpunkt du når upp till). Om man drar in mycket pengar betalar man alltså MYCKET skatt! Inget nytt och revolutionerande i och för sig, men när det börjar dra sig upp mot 70 % börjar man ju tröttna … Om man har aktiebolag, däremot, ser det lite annorlunda ut. Är man lite taktisk tar man ut en lön som ligger på en nivå där man endast betalar kommunalskatt. Därutöver har man möjlighet att ta ut utdelning på lite drygt 100 000 kronor per år, som man endast betalar bolagsskatt på, dvs. cirka 26 %. Helt plötsligt är det precis tvärtom: Det man tjänar över brytpunkten skattar man mindre för, istället för mer som i fallet med enskild firma. Bara det! Inte så illa!

Nu är ju AB-resonemanget betydligt mer komplext än så här och jag har inte järnkoll på allt ännu, men om vi snackar i grova drag är det så här det ser ut. Rätta mig om jag har fel, if you please!

En annan stor fördel med hela aktiebolagssituationen är ju dessutom det här med att man blir anställd. Man kan ringa till Försäkringskassan och meddela dem hur hög lön man har och rimligtvis bli trodd. Alla som har enskild firma vet vilket helvete det kan vara att få dem att acceptera att man tjänar så mycket att man faktiskt gör. Helst verkar de vilja att man inte ska tjäna någonting alls. Så att man ska få en så låg SGI som möjligt. Precis som om det var handläggarens egen plånbok som föräldrapenningen skulle dras ifrån.  Nog sagt om FK! I detta ämne har jag mycket att dela med mig av och ber att få återkomma en annan gång!

En annan bra grej med att vara anställd, om än av sig själv, är att man kan ge sig själv löneförmåner. Firmabil, städhjälp, gymkort etc. etc. Eller varför inte en firmabil? Man kan hyra ut ett kontor i sin egen bostad till sig själv och endast betala skatt motsvarande inkomst på kapital på intäkterna. (Man får ju naturligtvis inte glömma bort att det är firman som står för kulorna, man själv skattar för förmånen. Man får alltså inte låta sig luras och tro att alla sådana här saker bara blir gratis helt plötsligt, för så är det ju inte. Tyvärr!) Det finns mer flexibla möjligheter till pensionsarrangemang. Osv. Osv. Detta är överkurs för mig än så länge, men så ska det i alla fall vara! Vidare blir avdragsmöjligheterna mer generösa. Och sist, men inte minst, har man ett AB man kan titulera sig VD. Eller ordförande, om man så vill!

Men innan jag bestämmer mig för hur jag ska göra måste jag få ordentlig koll på årets bokföring. Jag gjorde ju mig av med mina förra redovisare vid årsskiftet och sedan dess ”har jag skött bokföringen själv”. Skattedeklarationer och periodiska sammanställningar har lämnats in som de ska, men inte mycket mer än så tyvärr. Därför lämnade jag in en rejäl lunta med verifikationer till mina nya ekonomipartners och väntar nu på att de ska plöja igenom det. Deras förhoppning tycks vara att vi ska komma igång redan vid årsskiftet, jag känner mig mer skeptisk. Jag vill veta lite mer om för- och nackdelar först. De främsta nackdelarna som framkom under vårt möte var att det kostade en del med det administrativa och att det var en massa papper att fylla i och andra praktiska saker att ordna i början. Jo, jo, så är det ju naturligtvis, men allt detta är ju engångskostnader. Här vill jag veta mer.

Sedan är det ju också den lilla detaljen att man måste lägga in 50 000 som aktiekapital i företaget. Visserligen kan dessa pengar användas i företaget, men ändå … Kanske finns det något hemma som jag hellre renoverar istället. Ett nytt badrum, eller kanske en ny hall? Eller ett spa i källaren? Kanske jag skulle vara lite vågad och välja att starta en filial till ett brittiskt Ltd-bolag istället. Där krävs det visst knappt något aktiekapital alls, har jag hört …

Beslut, beslut och åter beslut, med andra ord. Så mycket som ska hinnas med! Jag som knappt har tid att dra upp brallorna när jag har varit på toa, känns det som ibland! Jag tänker lite till och rapporterar vidare! Kanske har till och med någon annan en kommentar att komma med??!!

1 kommentar

    • Linn on 2010-11-30 at 11:52
    • Svara

    Spännande för jag går i samma tankar! Fick rådet av min ekonomiske rådgivare.. har inte hunnit sätta mig in i allt ännu, men det lutar åt AB.. intressant läsning!

Kommentera

Your email address will not be published.