Molnigt då och då

Sitter parkerad i soffan och inser att jag än en gång haft turen att landa ett glidarjobb. Denna gång hade jag hela översättningen i ett annat minne och kunde alltså slutföra uppdraget rekordsnabbt. Alltså har jag faktiskt tid att skriva blogg idag.

Jag är dock lätt irriterad, eftersom mitt mycket kritiska och vassa inlägg om Försäkringskassan på nåt sätt mystiskt har försvunnit från min dator. Eller för att använda ett uttryck känt från översättarutbildningen: ”Det låter sig inte hittas.” Jag brukar ha järnkoll på sådana här saker och tappar aldrig bort nåt annars. I synnerhet inte ett blogginlägg på över 1 000 ord! Men jag var STRESSAD när jag skrev det (ville få det klart före Desperate Housewives, med största säkerhet …) och med största säkerhet valde jag också ”nej tack, spara inte”, istället för att fint spara det i Okeli-mappen. Såå klantigt av mig, jag vet! Får utgjuta mig över Försäkringskassans tillkortakommanden en annan gång, när jag samlat lite mer energi till det. Jag har sagt det förut: Här har jag mycket att komma med! Och den som väntar på nåt gott …

Idag väljer jag att rikta min kritik mot min mobiltelefon istället. För nåt halvår sedan lyckades faktiskt en telefonförsäljarkille sälja nåt till mig, nämligen en ny mobiltelefon. Hör och häpna! Funktioner på en mobiltelefon som är viktiga för mig är (1) en bra kamera, så att jag kan fota mina barn när vi är ute på bus och (2) en bra e-postfunktion och möjlighet att visa filer, så att jag kan kolla jobbmail när jag sitter i lekparken. Vårt samtal började dock inte så bra. Han frågade vad jag tyckte var viktigt med en mobiltelefon, jag svarade att jag ville kunna skicka och ta emot mail. Han sa: ”Du menar SMS?”. ”Nej, jag menar e-post”, sa jag. Smart att idiotförklara kunderna innan de faktiskt handlar, det kan man väl vänta med tills man har dem på kroken? I alla fall, killen lyckades i alla fall sälja en HTC till mig, ett köp som jag till viss del ångrar idag.

En av de saker som irriterar mig med denna telefon är gränssnittet. Eller snarare översättningen av det. Jag har en hel del på fötterna i den här frågan, eftersom jag har ägnat många, långa översättningstimmar åt att översätta just gränssnitt och manualer till mobiltelefoner … En av anledningarna till att jag valde just HTC var att det fanns ett riktigt tangentbord på telefonen (om än i pekformat på skärmen). Jag skickar många mail varje dag, vissa på svenska, andra på engelska. Det blir lite besvärligt, eftersom ordförslagen man får upp sällan är på rätt språk. Jag trodde i min naiva värld att detta problem skulle försvinna med ett QWERTY-tangentbord, så var det visst inte. Varenda engelskt ord blev helt omöjliga svenska varianter. Bara att byta språk via inställningarna, tänkte jag. Det funkade jättebra, tills det blev dags att skriva ett mail på svenska. Då var det helt plötsligt ett helt nytt helvete. Och ilsken blir man när man fipplar där bland de små tangenterna och skriver sämre och sämre för att man bara kokar till slut. Inte bra!

En annan sak som dock var bra med att byta språk till engelska var att man slapp den dåliga översättningen av gränssnittet. Om man har telefonen inställd på svenska ska det inte bli växlande molnighet i morgon när man kollar vädret. Nej, det ska bli ”molnigt då och då”. Går man in på inställningarna vet man inte alls vart man ska, vissa menyalternativ är på något märkligt östeuropeiskt språk. Vidare finns det två menyer som heter Inställningar osv. osv. Jag om någon vet att det kan vara svårt att veta vad som avses när man sitter med de här gränssnitten, eftersom strängarna varken kommer i kronologisk eller logisk ordning, men det vore ju bra om man åtminstone kollade såna grundläggande saker INNAN man släpper ut telefonen på marknaden. Tydligen inte!

Jag intalar mig att det är sååå mycket bättre på en iPhone! Förmodligen främst eftersom jag vill ha ett stereosystem som så smidigt kan styras via Apple-produkterna. Ska bara hitta tillräckligt många dåliga översättningar i telefonen för att jag ska kunna motivera köpet av en ny telefon, egentligen helt i onödan. Vi får väl se ur det går.

PS! Nu måste jag bara komma tillbaka och meddela att jag hittade inlägget om Försäkringskassan, när jag skulle spara detta. Jag hade lagt det i fel mapp. Varför jag inte hittade när jag sökte efter det återstår att lista ut, jag skyller även det på stressfaktorn alternativt den mänsliga faktorn. Samma sak, i mitt fall. (Jag visste väl att jag inte var så blåst att jag slarvar bort text bara så där. Fast det verkade onekligen som om jag faktiskt var det.) Hurra! Fortsättning följer (ganska snart) med andra ord!

Kommentera

Your email address will not be published.