På jobbet – 3 tips till att städa undan stress

Stress, oro, frustration… känner du igen dig? Dum fråga kanske, alla väl sig någon gång stressade och frustrerade emellanåt, det är helt naturligt, men det finns en hel del vi kan göra för att mildra det, och i många fall till och med skyffla bort det helt. Särskilt om det är något som påverkar ditt arbete i negativ riktning. November och december månad är jobbiga för många, kanske är det ”slutspurten” på året som gör att vi kämpar och gnetar i mörkret för att ta oss i mål. Det behöver inte vara så hiskligt ansträngande – ta del av de enkla och roliga tipsen nedan och bestäm dig för att inte låta dig påverkas av andras stress och gnäll.

1. Lista och förebygg.

Utan att du kanske tänker på det, så är det oftast samma situationer som skapar stress om och om igen. Försök att sätta fingret på vad det egentligen är som utlöser den där känslan och de situationer som är så jobbiga. På så sätt kan du förhindra dem.

Ta fram papper och penna (eller skriv på datorn om du föredrar det). Tänk tillbaka på stressiga och frustrationsfyllda situationer som skedde nyligen (eller som du kanske är i nu). Ha listan tillgänglig och uppdatera den de kommande två veckorna. Försök att fylla i orsaken till stressen när den kommer. Efter ca två veckor (eller mer om du vill det) – se över listan och notera om du kan se ett mönster. Kan du undvika de moment som orsakar stress, frustration eller kanske till och med ångest? Det kan vara enkla saker som du kan förändra och som gör hela tillvaron lättare. Kanske hjälper det dig att helt enkelt gå upp en kvart tidigare på morgonen? Att säga nej till en aktivitet som du egentligen tycker är ”ett måste”?

2. Fokusera på nuet.

Visst, det kan låta som en klyscha, men det ligger så enormt mycket sanning i det. Om du hela tiden tänker på vad du ska göra, måste göra, borde ha gjort, du skapar du en massa onödig stress inombords som gör att du inte presterar så bra som du kunde ha gjort just här och nu. Gör en sak i taget.

3. Bit på en penna.

Nu till det tredje tipset idag.. en liten rolig avslutning på detta allvarliga ämne. Ta en penna och håll den mellan tänderna emellanåt när du jobbar (kanske lämpar sig bäst om du är egenföretagare eller frilansare, eller så kanske det livar upp på kontoret). Studier på The University of California visar nämligen att när du använder de muskler som du i normala fall ler med, så aktiveras hjärnans produktion av serotin automatiskt. Du kan alltså lura hjärnan att du är glad om du håller en penna mellan tänderna och använder samma muskler. Om det är helt sant får väl resultatet avgöra – värt att testa i alla fall! Det värsta som kan hända är ju att man får sig ett gott skratt ;).

Vi hörs snart!

Linn

1 kommentar

1 ping

  1. Hej Linn! Kloka ord. Som du skriver är det mest ju egentligen självklart, men på nåt sätt så lyckas man glömma bort det mest grundläggande just när man är stressad. Tack för din påminnelse, jag ska genast börja tugga pennor!!! 🙂

  1. […] Läs hela artikeln på Okeli! […]

Kommentera

Your email address will not be published.