Aktiebolaget är ett faktum!

Så har jag äntligen nått fram! Redovisningen är uppdaterad, papperen inskickade, aktiekapitalet inbetalat, jag är inte längre self-employed. På sätt och vis! Jag är employed, by myself. Eller hur är det nu? Vad säger man? Ja, det är ju faktiskt lika motsägelsefullt som det låter!

I alla fall, till slut valde jag att ta steget att ombilda enskilda firman till aktiebolag. Hur går nu detta till? Jo, antingen kan man starta ett aktiebolag från scratch. Men det kan ta sin lilla tid. Jag som fattade beslutet dagarna före julafton och ville komma igång till den 1 januari fick välja alternativ nr 2, att köpa ett s.k. lagerbolag. (Det går på en förmiddag − money talks, cash is king som vanligt!) Det betyder att man köper ett aktiebolag, ett organisationsnummer, av ett företag som livnär sig på att bilda aktiebolag och sedan sälja dem vidare. Man köper företaget, den nuvarande styrelsen avgår och man själv träder in som styrelse. (Tillsammans med till exempel sin man. Fast jag äger alla aktierna själv!) Man får en fullmakt att betala in aktiekapitalet på ett företagskonto, mer än så får man inte göra. Detta naturligtvis för att folk inte ska bilda aktiebolag, sätta in aktiekapitalet och sedan ta ut det direkt igen. När man har satt in aktiekapitalet får man ett likvidintyg från banken som man sedan använder för att få en generalfullmakt utfärdad och sedan är det bara att tuta och köra! Ungefär.

Längre än så här har jag inte kommit, eftersom det har varit jul. Har inte ens hunnit känna efter hur det känns. Faktum är att det känns precis som förut. Förutom att man är ledig mycket när man har aktiebolag. Fast det beror ju då förstås på att det är jullov fortfarande i min värld … Det har alltså inte hänt så mycket på KA Translation AB ännu. Mer än jag har bestämt att jag vill kalla mig själv VD, jag ska få lön den 25 varje månad och att jag tänker bli en mycket generös arbetsgivare som visserligen kräver mycket av personalen vad gäller arbetsinsats, men som i gengäld är frikostig med allt från ledighet, superbra löneförmåner till ytterst användbara julklappar varje år!

Hmm, undrar om jag kanske skulle införa julbord med respektive varje år? Eller städhjälp som löneförmån? Gymkort är givet, är matkassar avdragsgillt, tro? (Inte för att det finns någon som levererar till Katrineholm, men ändå?) Ja, det reder sig nog. Först måste jag nog se till att börja jobba igen. När man är egenföretagare är ju ledighet inte alltid något självklart, men i år har jag unnat mig en lång och välförtjänt julledighet. Den 11 januari kör jag igång igen.

Jag tror att jag kommer fortsätta med bloggandet även nu efter nyår. Jag lyckades ju kamma hem segern i förra omgångens gästbloggande (HURRA, vad jag blev glad!) och ser fram emot att se vilken genomslagskraft annonsen som var priset kommer att ha! Det verkar också ha kommit flera nya gästbloggare, det ska bli spännande att läsa vad de har att säga! Vi hörs!

Kommentera

Your email address will not be published.