Att bygga ett varumärke

Hej!

Min ambition är att här dela med mig av alla de tips jag plockat upp under min tid som egenföretagare och ivrig nätverkare. Jag är civilekonom och journalist och driver just nu ett företag inriktat på kommunikation i alla dess former (www.fyyr.se), en webbutik (www.enforloradvarld.se) och ett klädmärke (www.e-f-v.com). Planer finns dock  på utökade verksamhetsområden och jag kollar ständigt på nya branscher jag vill ge mig in i någon gång i framtiden.

Dessa knep (eller  tips om ni så önskar) är en salig blandning av grundläggande företagsekonomi, tips och tricks från andra erfarna företagare och små saker jag lärt genom erfarenhet.

Jag börjar med tips för den som tänker ge sig in i branscher där varumärkesbildning är A och O, så:

Du är nu ditt varumärke, i alla situationer som inte är strikt privata är du en representant för just detta märke, därför:

  • Exkludera inte någon – var opolitisk. Uttala dig inte värderande i offentliga frågor som allmänt kan betraktas som känsliga, det är priset man får betala för att bli offentligt förknippad med sitt varumärke. Dina kunder kan till stor del ha åsikter som du inte delar, men de är ändå kunder.
  • Prata inte offentligt om vad du ogillar (det kan vara ngt som flera av dina kunder råkar gilla), prata istället om vad du gillar. Det skapar en bild av dig som positiv, något alla gillar. Du ska givetvis inte säga att du gillar allt, men undvik helt enkelt ämnena du ogillar.
  • Prata om dina mål, men var ödmjuk. Tala om hur du ska uppnå dem (genom hårt arbete), prata främst om professionella mål (de privata målen är bra, men de är främst DIN drivkraft). Ett bra tips som förvisso kan tyckas vara väl floskligt, men likväl är bra att tänka på, är att vara personlig men inte privat. Skillnaden mellan privat och personlig är lätt för de flesta att se, det handlar mest om att man gärna får prata positivt om gemensamma bekanta, fråga hur helgen varit et cetera, men att man undviker att prata om intima detaljer.
  • Berätta om varför du gör det du gör, övertyga alla om att det är ditt förstahandsval, något du offrar allt för. Visa dina kunskaper inom det område där du har expertis, men gör det subtilt (framstå som ödmjuk även när du skryter).
  • Använd PR, kontakta bloggar, tidningar, TV, radio + andra medier när du gör något nytt. Undvik dock att spamma (i synnerhet ska man undvika att spamma bloggarnas kommentarsfält om man inte har något att tillägga i frågan de skriver om). Hitta en vinkel – varför är detta intressant för andra, vad gör det du vill säga unikt? Har du kontakter som du vet skulle vara bra på att föra ut ditt budskap? Använd dem i så fall. Se dock till att inte utnyttja vänner utan att ge något i gengäld, om de gör dig en tjänst så se till att kunna hjälpa till närhelst du kan (eller förekom dem helt enkelt genom att ställa upp direkt de behöver hjälp med något).
  • Nätverka, lägg till framstående personer inom din bransch i dina kontaktlistor på olika sidor (facebook, twitter etc). Gå in och kolla vad de gör och kommentera (men inte FÖR ofta). När du har råd, ge free bees, alla älskar gratisgrejer. Exempel är att ha release-fest när du gjort något nytt, där du kan dela ut goodie-bag etc. Bjud in vänner, intressanta samarbetspartners och kunder. Slå dig samman i företagarkluster med andra företag, frilansare etc som verkar inom samma område som du. Detta är definitivt en fördel om man är frilansare och behöver draghjälp, helt plötsligt kan någon annan frilansare behöva fler personer till ett projekt.  Berätta för andra vilken nytta de har av dig innan du pratar om din nytta av dem. Du behöver dock inte skämmas för att erkänna att du vill ha ut något av alla samarbeten du ingår.
  • Håll avtal, leverera vad du utlovar. Om en kund är missnöjd – överkompensera genom gratisgrejer (det är otroligt viktigt att hålla kunder nöjda, om någon blir missnöjd så kan det verkligen skada din verksamhet). Se till att hålla gott rykte i branschen, då vill företag jobba med dig/hjälpa dig. Se helt enkelt till så att folk vill rekommendera dig.
  • Jobba hårt och var uthållig. Kunderna kommer inte springande på en gång, men när de väl hittat dig ska du hålla fast vid dem. Skriv nyhetsbrev, uppdatera facebook-grupp mm.
  • Undersök var du hittar mest kunder. När du gjort en marknadsansträngning – kolla resultatet, inte bara i form av försäljning/pengar, utan även i form av besök på din sida/blogg/facebook-grupp, och visat intresse på annat sätt. De som inte hugger på en gång kan bli kunder i framtiden, de kanske avvaktar i väntan på att ditt varumärke blir mer etablerat (och därför tillförlitligt).
  • Eftersom kommer du upptäcka vilka metoder som funkar bäst för dig och återvända till dessa. Ta dock inget för givet, marknaden är nästan alltid oberäknelig till sin natur.

Ja, några snabba tips där, återkommer med mer initierade inlägg framöver.

Tills vidare,

Erik Mannby

Kommentera

Your email address will not be published.