Även jag vill ha mat på bordet..

Det mest irriterande som finns i att vara frilansare är när man inte får betalt. Jo, för eller senare får man betalt men det händer på tok för ofta att kunden inte betalar utan drar på det i all oändlighet. Det händer inte jämt och ständigt men det händer för ofta. De flesta betalar sina fakturor men det finns alltid några som gärna drar över sista dagen med några dagar, liksom för att bara göra det. rekordet jag har är en större organisation så ligger minst 4-6 veckor på fakturorna innan de betalar.

Om det sedan råkar vara den där månaden då man själv har en massa utgifter på firman, datorn som pajade eller resefakturor eller helt enkelt man ligger ute med en bunt pengar kan det bli jobbigt. Och bara för att kunden av princip drar på det eller att kunden verkar ha problem själv att betala för att han eller hon också har en kund som inte betalar när de ska betala.

Vad kan man göra åt det? Inte mycket för som frilansare är du beroende av varje kund och vill inte skicka påminnelsefakturor för det bränner kunden med all säkerhet och det har man inte råd med. Så det blir att låna pengar av sig själv i värsta fall och sedan försöka betala tillbaka. Men alla frilansare har inte den möjligheten för de lever ur hand i mun och det funkar så länge pengarna flyter in i samma takt som uppdragen gör det samma.

Men vad f-n, det är smällar man får ta för det mesta funkar det ju, eller hur!

Ingemar E. L. Göransson, Ord & Kulturproduktioner

Kommentera

Your email address will not be published.