Början

Jag var 12 år gammal när jag först började plugga engelska, det var inte bara för att det var ett obligatoriskt ämne i skolan, utan också för att jag blev kär i skådespelaren som spelar Harry Potter. Jag svor att jag skulle träffa honom någon gång i framtiden och det enda sättet för mig att tala med honom var på engelska. Detta blev mitt mål så därför studerade jag otroligt hårt. För att förbättra mitt uttal läste jag högt en ny text tjugo gånger varje dag. Jag lyssnade på engelska nyheter 30 minuter varje dag. Jag försökte skriva små, enkla dialoger i min dagbok. Jag valde en paragraf på kinesiska och sen översatte den till engelska. Nästa dag gjorde jag tvärtom. Eftersom jag bodde i en liten stad (2.8 miljoner invånare, inte en av Kinas 100 största städer), så fanns det inga bokaffärer som sålde engelska böcker, och Internet var inte så vanligt. Jag brukade följa med pappa till större städer, som Xiamen eller Fuzhou, och köpte då massor av böcker på engelska. Och om någon bekant reste bort till ett lovande ställe bad jag dem att ta med några böcker tillbaka. I Kina har vi böcker som varvar engelska med kinesisk översättning på varannan sida, men de kan jag inte rekommendera till någon, eftersom man alltid dras till översättningen istället för att anstränga sig att förstå originaltexten.

I min hemstad bodde bara 4 utlänningar och vi hade knappt turister. Därför var det jättesvårt att öva muntlig engelska. Min metod var att följa efter de kineser som lärde ut engelska i skolan. Varje gång jag såg en lärare passera förbi gick jag fram till den och frågade om vi kunde öva lite engelska. Lärarna i min skola var tack och lov snälla mot mig. Nu tycker jag att det var ganska underligt och knasigt av mig att göra så, men det fungerade bra.

För att öva på min läsförståelse så läste jag två till tre kapitel ur en bok varje dag, plockade ut de ord jag inte kunde och slog upp dem. Varje kväll försökte jag komma ihåg fem engelska ord och dagen därpå upprepade jag dem två gånger. Jag gjorde det oavbrutet i sex år och nu använder jag samma metod för att lära mig svenska. Jag glömde efter ett tag bort mitt barndomsmål och fortsatte istället plugga utav intresse för det engelska språket. Jag kunde sitta hela dagen med en engelsk bok i händerna utan att bli trött.

Jag har funnit vissa regler att följa om man vill lära sig ett språk. Man borde bestämma sig för ett flertal övningar som man gör varje dag innan man lägger sig, exempelvis läsa ett par sidor ur en bok, lyssna på radio, och prata språket. Som jag har observerat måste språk användas hela tiden, annans glömmer man snabbt bort det och det blir svårare att motivera sig till att börja om igen.

Kommentera

Your email address will not be published.