Din klädsel – ett marknadsföringsverktyg

Ett perfekt kundmöte kan delas upp i flera steg, men här ska vi endast uppehålla oss vid det första steget – din klädsel.

Det första kunden uppfattar hos dig är din fysiska uppenbarelse. Den registreras och jämförs med olika mallar formade av tidigare erfarenheter, sociala koder, kulturell kontext osv. Det finns hundratals, ja rent av tusentals små detaljer som kan påverka hur folk uppfattar dig (oavsett om de faktiskt överensstämmer med vem du egentligen är).

En god start är att ha uppsikt över branschen den person du kommer träffa verkar inom. Det finns en branschmässigt knuten formalitetsskala för klädsel som kan vara bra att utgå ifrån:

1.      Formell klädsel: Bank, finans, juridik, management o. dyl.

2.      Blandad klädsel: Politik, marknadsföring, akademisk miljö o. dyl.

3.      Mindre formell klädsel: IT, design, journalistik o. dyl.

4.      Informell klädsel: Hantverkaryrken, barn & ungdom o. dyl.

Vilken bransch personen jobbar inom säger dock inte allt, det finns grovarbetare som klär upp sig vid kundmöten och advokater som gillar jeans och t-shirt. Därför är Facebook, LinkedIn och Googles bildsök dina bästa vänner innan mötet. Om du vet namnet på den person du ska möta kan du helt enkelt kolla upp personen genom en snabb sökning. Anpassa din egen klädsel efter det generella intryck personen ger på de flesta bilderna. Hittar du inga bilder på personen eller är osäker så är det dock alltid bäst att utgå från vilken bransch han/hon verkar inom och hellre vara lite för formellt klädd än tvärtom.

Nåväl, vilka plagg handlar det om då?

Formell klädsel

Kvinna: Dräkt med antingen kjol ned till knäna eller byxor. Färgen kan t ex vara mörkblå eller grå. Passformen bör vara figurnära utan att bli utmanande, till detta bär man med fördel svarta skor med halvhög klack, vit blus och diskreta strumpbyxor. I dessa sammanhang bör man inte laborera alltför mycket med färger, längd på kjol, höjd på klackar, passform osv. Håret får gärna vara uppsatt.

Man: Tvådelad kostym, vit skjorta (med eller utan dubbelmanschett), diskret slips, ficknäsduk, svarta Oxford-skor.

En färg på kostymen du alltid kan känna dig säker i är mörkblå, alternativt grå. Svart är till skillnad från vad många tror inte en färg som passar en formell kostym, annat än till begravningar. Oxford-skor innebär skor med sluten snörning:

Strumporna ska vara i samma färg som kostymen, men mörkare i tonen. Klockarmband, väska, bälte eller hängslen går i samma färg som skorna, dvs. svart. Du bör vara nyrakad eller ha ansiktsbehåringen vältrimmad, samt vara välkammad.

Passformen på kostymen är en smaksak, vissa gillar en figurnära skärning medan andra föredrar en luftigare variant. Vill du vara säker på att vara korrekt så väljer du ett mellanting. Det viktiga är att kostymen har rätt mått på de platser som räknas, nämligen bredd över axlarna, längd på själva kavajen, längd på ärmar, vidd över bröstet, midja, stuss osv. En utmärkt guide finner du här:

http://thedronesclub.wordpress.com/2008/09/10/att-tanka-pa-nar-man-koper-sin-forsta-kostym/

Blandad klädsel

Det finns i ärlighetens namn inget som heter ”blandad klädsel”. Detta utgör snarare det osäkra skiktet mellan de formella och de mindre formella. Här fungerar ofta kavaj, uddabyxor, skjorta med eller utan slips. Beroende på tillfälle kan det emellertid vara den strikt formella kostymen som gäller även vid dessa möten. Här är det bra att känna av vad för typ av möte det handlar om och hur personen du ska möta oftast går klädd.

Mindre formell klädsel

Strikt talat så brukar man prata om formell eller informell klädsel, men det överensstämmer inte med den uppfattning gemene man har om vissa typer av kläder, därför har jag slängt in några olika nivåer här. Den mindre formella klädseln skulle kort och gott avfärdas som informell av de som håller hårt på klädkoder. Vad jag menar med den mindre informella klädseln är fortfarande kavaj, med skjorta eller polotröja under. Till detta kan man välja att bära uddabyxor såsom jeans, chinos, flanellbyxor etc. Denna klädsel kallar jag dock mindre formell, då den fortfarande är ganska ”uppklädd” i mångas ögon. Bland t ex designers förekommer även mer modekänsliga varianter av kläder från både det formella och informella skiktet. Här kan det fungera med skjortor i fler färg- och mönsterkombinationer än vitt, blått och randigt.

Informell klädsel

Den riktigt informella klädseln hittar man egentligen i alla skikt, och det är mycket möjligt att du under vissa omständigheter skulle kunna möta en VD för ett större företag iförd jeans och t-shirt, såväl som grovarbetaren, IT-teknikern osv. Innan du tar risken att iklä dig en sådan ”vardagsklädsel” vid ett möte bör du dock vara hundra procent säker på att det är fritt fram för det genom att ta reda på så mycket du kan om sammanhanget där ni ska mötas.

Det finns enormt mycket mer att tillägga inom detta område, och betydligt djupare analyser att göra av varje tänkbart scenario. Det matnyttigaste du kan ta med dig är dock biten om den formella klädseln, då denna är viktigast. Även om det kan se lite fånigt ut att komma överklädd till ett möte, så är det alltid att föredra framför att löpa risken att göra ett oseriöst intryck på kunden genom att komma alltför vardagligt klädd.

Tills vidare,

Erik Mannby

Författaren i en mindre formell klädsel

Kom gärna med frågor på: erik@enforloradvarld.se

1 kommentar

    • keha76 on 2012-03-09 at 18:01
    • Svara

    Tycker det är tragiskt att klädsel och det första intrycket, innan man ens öppnat munnen för att tala, påverkar så pass mycket som det gör. Men det är väl bara att finna sig i det och följa med strömmen och göra likadant.

Kommentera

Your email address will not be published.