Globala partnerskap – vägen till framgång

Tillväxt föds när man vågar sträcka ut sina tentakler utanför sin egen trädgård och knyta an till företag som inte står i gula sidorna. Att göra sina affärer globala skapar tillväxt både för dig själv, din region och för det företag som du gör affärer med- allt detta gick vi igenom i det förra inlägget. Men varför skall man som företag ta sitt lokala ansvar när man redan tjänar sitt uppehälle på affärer inom regionen? Varför ska man riskera sin personliga välfärd bara för att se sina lokala konkurrenter gotta sig i framgångar som du lagt grunden till? Det är inte längre de lokala företagen som är dina konkurrenter – världen har öppnat upp sig som en mussla och skänkt varje enskild konsument ett val. Geografisk närhet är inte längre en tillräckligt stark konkurrensfördel att luta sig tillbaka mot. Du måste tänka större än så.

Partnerskap – en nödvändighet för att överleva

Istället för att automatiskt se företag i andra regioner som ensamstående noder eller konkurrenter så bör man acceptera deras existens och bilda partnerskap med dem. Ensam är inte stark, och med ett globalt nätverk som hämtar in affärer ifrån fler håll så kan du rida på dina partners framgångsvåg samtidigt som du bidrar med din egen spetskompetens till det globala ekosystemet du är en del av. Du och dina partner bidrar till en lokalt stark och välutvecklad affärsregion genom att samarbeta, inte genom att konkurrera. Utveckling och tillväxt skapas genom generositet i form av kunskap och resurser. Att hjälpa varandra är att hjälpa sig själv.

Geografiskt avstånd är inte synonymt med olikhet

Partnerskap är för många ett ord som synonymiseras med fysisk närhet, ett band som knyts mellan företag för att bättre kunna möta vardagens strapatser. Ju bättre du gör dina partners, desto bättre blir du själv. Kunskap föder kunskap och kan du skapa en nära och förtrolig relation med dina partners så kan du möta kunder på den globala marknaden med större kraft och därmed öka dina chanser för att lyckas förgöra den osynliga barriär som du i hela ditt liv blivit varnad för att stega över. En bild som verkar ha etsat sig fast i många företagares huvud är att ett lyckat partnerskap måste innebära geografisk närhet och att tillit måste utvecklas genom ett fysiskt nära samarbete. Att hitta partners utanför den lokala regionen har ofta setts som ett riskfyllt och kostamt äventyr, en resa in i det okända som springer iväg utanför ramen som det svenska folkhemmet präntat in i ryggraden hos varje ansvarsfull medborgare som inte vill göra sig till åtlöje.

Friskt vågat, hälften vunnet – men vad är det egentligen vi riskerar?

Att göra bort sig kostar alltid för mycket i vårt land, oavsett hur mycket man kan vinna om satsningen skulle gå hem. Det har blivit ett slags missförstånd vad gäller riskbedömning – ofta är det mer riskabelt att låta satsningen utebli än att faktiskt genomföra den. Varför är det så mycket svårare att lita på en människa bara för att han eller hon bor geografiskt längre bort? Igenkänningsfaktorn är en bov – människan härmar varandra i stort sett i allt man gör och när man känner igen beteendet i sin närhet så skapar det trygghet. Är man född och uppvuxen i samma land så är man också matad med samma kulturella mönster och allt vad det innebär – man tänker i stora drag likadant och det är därmed enkelt att läsa av varandra. Kan man läsa av varandra så blir motparten också mer förutsägbar vilket skapar trygghet och förtroende. Det okända är farligt och riskfyllt.

Att vara feg är att förråda både sig själv och sin region

För att vinna måste man lämna den skyddade verkstaden och se sig om – är verkligen världen så oärlig som många föreställer sig? Innebär ett geografiskt avlägset partnerskap början till moraliskt förfall? Knappast. Att vara feg är att förråda både sig själv och sin region och det är något som jag försöker motverka med mina inlägg i den här bloggen. Så länge man bara leker på sin egen bakgård missar man mycket, både vad gäller pengar och kunskap. Utveckling innebär att man utmanar sig själv och tillåter sig vara innovativ istället för att vara nöjd. Vad har du att förlora?

I nästa inlägg kommer vi att titta närmare på hur ett företag kan dra nytta av att vara en del av ett globalt affärsekosystem.

3 kommentarer

1 ping

 1. Bra inlägg, mycket upplyftande. Man kan aldrig riktigt lyckas om man inte vågar riskera. Visst kan det kanske tillfälligt skada ens företag till viss mån när man gör en dålig satsning, men med erfarenheter växer man.

 2. Tack Youssef! Kul att du gillar det jag skrivit.

  Hälsningar Kim

  • Youssef Khelil on 2011-01-19 at 15:48
  • Svara

  Tack KIM
  Myckey bra skrivet. Förklarar exakt det vi gör i Cw.

  Med Vänliga Hälsningar.

 1. […] Ensam är inte stark. Läs om hur världen ligger vid dina fötter om du bara vågar ta steget ut i det globala myllret av potentiella partners i mitt gästinlägg hos Okeli: http://blogg.okeli.se/2011/01/globala-partnerskap-vagen-till-framgang/ […]

Kommentera

Your email address will not be published.