Hur ett företags ekosystem kan skapa konkurrensfördelar

Ensam är inte stark, det uttrycket gav vi innebörd åt i förra inlägget. Idag ska vi bland annat diskutera hur man blir bäst med hjälp av andra och hur globala partnerskap kan göra dig mer flexibel.

Innanför har blivit utanför och vice versa – det moderna företaget svävar i universum

I den gamla världen var ett företag uppbyggt av linjer och avgränsningar. Allt som gynnade företaget skedde innanför de linjerna och allt som hände utanför var någon annans problem, något som var helt irrelevant och därför ignorerades. Idag har många en betydligt mer sund syn på hur man utnyttjar sina resurser bäst, även om det fortfarande går att finna skrämmande många organisationer som har en konservativ syn på hur konsten företagande skall bemästras. Jag antar att det är samma företagsledare som vidhåller att kontroll och övervakning föder produktion vid våra medeltida industrier och som smittar dessa osanningar till dem som går och slavar framför maskinerna hela dagarna. Hårt jobb mäts inte i liter svett utan är en kombination av engagemang, kunskap och passion. Att som organisation tro att man kan göra allt själv om man bara ökar arbetstiderna och knyter näven i fickan är envishet ifrån sin sämsta sida. Det finns inte längre någon anledning till att begränsa sig till det som händer inom företaget – det intressanta är vad som hände emellan företaget och dess potentiella partners.

Bäst vinner alltid – i den nya ekonomin kan du inte fuska

Faktum är att det inte är så fasligt längesedan globala affärer bara var något för de större företagen. Idag finns gränserna endast i människans huvud. Med hjälp av teknik, kreativitet och nätverkande kan man knyta till sig de leverantörer och partners som krävs för att man skall kunna leverera extraordinärt värde till sina kunder. Marknaden har blivit en självsållande affär där de bästa överlever och de rättmätiga segrarna (nästan) alltid får sin gloria. Prestation lönar sig alltid i ett kommunikationssamhälle där omdömen och recensioner regerar. Hjärna och hjärta är en oövervinnerlig kombination.

Fokusera på din kärnverksamhet

Organisationen som helhet har brutits ned till fragment och varje fragment har effektiviserats genom att överlåta dem till leverantörer och partners, till företag som inriktar sig på just den affärsprocessen eller komponenten. Liksom ett företag måste betrakta sina kunder på nätet som individuella värdeskapare så måste man samtidigt se omkring sig och förstå hur mycket värde som står att finna om man bara grottar ned sig i detaljerna. Att skapa sin egen yta i ett framgångsrikt ekosystem har aldrig varit så enkelt som det är idag, när alla har möjlighet att nå den globala marknaden. Ingen kan vara bäst i alla steg i utvecklingen av sin kärnprodukt – genom att överlåta fragment där man inte uppnår överlägsen kvalitet till företag som är specialiserade på just den biten så kan man kräma ut maximalt värde ur varje länk av kedjan.

Låt kunden vara med och utveckla

Att bygga sitt eget system med flytande gränser har många fördelar. Med hjälp av en global kedja av partners och leverantör så blir du flexibel och slipper stå och falla med ett par företags välgång eller en viss geografisk marknads konjunktur. Du kan lätt styra om produktionen efter efterfrågan och därmed minimera riskerna med ditt företagande. Men framförallt kan du tillgodose framtidens konsument och ge henne fjärilar i magen. Du kan ge henne det som hon allra helst vill ha och gör i det närmaste allt för att få – en egen, individuell, skräddarsydd upplevelse som hon har fått vara med och skapa själv. Inte en produkt som är anpassad till ett visst kundsegment – en produkt som med hjälp av kundens hjälp blir en unik upplevelse i förhållande till andra.

Att kategorisera är både fördomsfullt och dumt

Satsar du på den gamla modellen där du gör det mesta själv och använder ett fåtal partners så kommer din produkt att bli anpassad till kundsegment, inte till individen. Kunden ser det som ett hån rakt upp i ansiktet varje gång du kategoriserar henne och automatiskt delar in henne i en grupp baserat på vad du tror. Framtiden tillhör dem som nätverkar sig fram till unika lösningar där kunden själv är med i utvecklingen. Det är kärnan i ett framgångsrikt företagsekosystem för mig – att se sig själv som en länk i en stark och intakt kedja som består av andra länkar som passar just din kund och hennes viljor. Det är av yttersta vikt att du väljer dina partners med omsorg – en kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk.

Nästa vecka kommer jag att gå in på hur globala affärer gynnar kunskapstillväxt och vilken effekt det har på fattiga länder.

Kommentera

Your email address will not be published.