Hur jorden skulle kunna bli en bättre plats att leva på

Att affärer och tillväxt går hand i hand är ingenting som är ristat i sten. För ett företag baserat i ett I-land ter det sig som en naturlig utveckling att ta steget ut på den globala marknaden för att pröva sina lokalt hopflätade vingar när man vuxit ur sin hemmasydda kostym. För ett företag i ett U-land är verkligheten en annan. Varaktig tillväxt är att se längre än vad näsan räcker och bygga för morgondagen. Ser man bara till ögonblickets fördelar vad gäller sitt företagande så förminskas det som kunde ha inneburit en win-win situation till en privat fördel som i längden missgynnar alla i den lokala regionen.

Företagsinavel är motsatsen till tillväxt
Att lyfta näsan över ankdammen är en förutsättning för att skapa hållbar utveckling och långsiktig vinst. Gör du inte det så kommer det aldrig att komma in nytt blod i ditt företag och vattnet som du trampar kommer att bli djupare för varje steg du tar. Hela affärsprocessen blir till en cirkel där pengar byter plats lokalt men där den totala kassan ur ett regionalt perspektiv förblir oförändrad. För att skapa utveckling och långsiktig tillväxt lokalt så måste man blicka utanför sin egen region och knyta nya partnerskap, få in nya tankar och skapa nya affärsförhållanden. Det är först när man kan både tänka och arbeta globalt som man kan skapa regional tillväxt.

Hycklande företag med dubbelmoral vet inte vad äkta tillväxt är
Tillväxt är ett mångfacetterat ord. Tillväxt kan vara ekonomisk eller social, men den kan också vara personlig eller kunskapsrelaterad. Tillväxt är att gå in i en tunnel med en halvfull ryggsäck och komma ut i andra änden av tunneln bara för att märka att ryggsäckens innehåll vuxit. Värde har skapats, oavsett vad det är värdet relaterar till. Och det är just det breda perspektivet som många företag tycks sakna idag. Flera till synes filantropiska (men fortfarande vinstdrivande) företag predikar om CSR och ett ansvarsfullt företagande samtidigt som de indirekt tvingar åttaåriga flickor att tillbringa 80 % av sin vakna tid framför en symaskin i Dhaka. Det är inte tillväxt, det är hyckleri och girighet. Det må vara tillväxt för det egna företaget, men inte är det tillväxt för den stackars åttaåriga flickan som stressas sönder innan hon ens hunnit tappa sina mjölktänder.

Ekonomisk & social tillväxt – nyckeln till en bättre värld
När jag pratar om tillväxt så gör jag det utifrån två huvudsakliga perspektiv – ekonomisk tillväxt och social tillväxt. Dessa båda begrepp går naturligtvis ofta hand i hand, och de flesta andra former av tillväxt kan härledas till dessa båda giganter. Dock så missar många företagare helhetsperspektivet som gör att en extraordinär nytta skapas. Istället för att se utanför sitt eget hus så fokuserar de allt de har på sitt eget företag och sin egen ekonomiska tillväxt medan social tillväxt lämnas till någon annan att skapa. Relationen mellan social och ekonomisk tillväxt måste ses ur ett holistiskt perspektiv – nyttan som kan frambringas av dessa båda begrepp ihop är större än den enskilda nyttan som de bidrar med var för sig. Genom att skapa social tillväxt så skapar man sig som företagare samtidigt bättre förutsättningar för ekonomisk tillväxt.

Tillväxtkannibalism gynnar ingen
I Sverige behöver företagare inte tänka särskilt mycket på social välfärd, den biten har vi lämnat över till staten. Och kanske är det också därför vi blivit så blinda när det gäller att se utanför vårt eget samhälle. Ett U-land har ingen regering som drar det sociala oket framåt, det finns inga resurser att falla tillbaka på. Här måste företagen dra sitt strå till stacken genom att leta sig utanför den lokala drivan av stillstående företag. En jämlik värld är en värld där människor lever för varandra, inte av varandra. Tillväxtkannibalism gynnar ingen. Vad vi måste förstå är att hjälpa inte innebär att skänka några hundralappar genom Postkodmiljonären några gånger om året. Att hjälpa ett fattigt land kan man bara göra genom att skapa tillväxt och få det fattiga landets ekonomi på fötter. Ger du en man en fisk så ger du honom mat för dagen. Lär du honom att fiska så ger du honom mat för en livstid. Att knyta globala kontakter och därigenom både hjälpa sig själv och företaget att komma utanför den lokala regionen är att lära en man att fiska samtidigt som man själv lär sig att fiska bättre.

I nästa inlägg spinner jag vidare på det garnnysta jag börjat tråckla i. Jag kommer bland annat att gå in på varför man ska riskera sin trygga tillvaro här hemma i Sverige för en oviss marknad och hur samhället förblindat svenskens kapacitet att se objektivt.

Kommentera

Your email address will not be published.