Jaga och jobba

Att vara frilansare är lite speciellt. Det handlar om det eviga jagandet. Och jakt kan vara kul om man lyckas fälla villebrådet så att säga. Jag var fram till 2008 anställd, de sista året på LO-kansliet i Stockholm men ville göra något annat de år som är kvar i arbetslivet. Så, dags att hoppa av och börja jobba som frilans.
Det första var att inventera vad är jag bra på och framför allt vad är jag dålig för att säga usel på. Bra på att snacka, bra på att skriva, bra på att vara kreativ. Men usel på papper och allt som har med det att göra.
Sedan vad har jag för kontakter, vilket är mitt s.k. nätverk.
När allt detta var klart så var det hela mitt företag ”Ord & Kulturproduktioner” klart i tanken och på pappret. Verksamhet; föreläsningar, kulturproduktioner och opinionsbildning. kort sagt det var bara att börja.
Men hur? Bygga hemsida, skapa maillistor, ringa hundratals samtal till nätverket och sakta men säkert kom jag igång.
Faktiskt det gick riktigt bra – det går ihop sig och det är jäkligt kul att göra det man VILL göra inte det man MÅSTE göra.
Vad vill jag säga med detta. Jo, att vara frilansare är till 80 % en fråga om att jaga jobb till 20 % att göra dom. Som anställd vara det till 100 % att göra jobben men då hade du inget val – det har jag nu, i vart fall väsentligt mycket mer val än då.
Text: Ingemar E. L. Göransson, Ord & Kulturproduktioner

Kommentera

Your email address will not be published.