Konsten att släppa saker och lyckas

Att vara egenföretagare/frilansare innebär för många att agera alltiallo, vi agerar marknadschefer, säljare, redovisningsekonomer, formgivare, copywriters mm. Alla dessa uppgifter bollas det mellan, samtidigt som kärnverksamhetens ska få det fokus den kräver för att bli perfekt utförd (ibland, eller ofta är i och för sig något av de nämnda områdena våra kärnverksamheter, men ni fattar nog poängen).

Detta avhandlar givetvis bara de rent professionella målen och uppgifterna, sedan vill vi kanske ha ett givande privatliv också, ha tid med familj, vänner, träning, resor mm. Även om vi är ensamstående och barnlösa så är det mycket att hålla reda på. Man ska sitta och lägga ett så kallat livspussel (ett ord jag avskyr). Allt måste klaffa, allt ska vara perfekt, och ofta vågar vi inte ens släppa ifrån oss en del av bördan eftersom vi givetvis inte tror att någon annan gör vad vi gör lika bra, eller på precis det sätt vi vill ha det.

Jag och Lars Holmberg som driver http://fyyr.se, http://enforloradvarld.se och http://e-f-v.com tillsammans har haft några mindre skärmytslingar angående ansvars-/kompetensområden, det är särskilt svårt då de områden vi specialiserat oss på tangerar varandra på flera punkter. Det uppstår dock en dynamik som fungerar väldigt bra när vi ständigt ifrågasätter våra ansvarsområden. Han är designer/webbdesigner och jag är marknads-/ekonomiansvarig. Design är en stor del av marknadsföringen, och även jag har ett stort designintresse. Marknadsföring kan man givetvis alltid ha tusen åsikter om eftersom det handlar om vilket sätt man ska profilera sig, hur man ska nå ut till kunderna, hur man lyckas intressera dem.

Så, vad göra?

Tja, mitt förslag är att släppa taget lite. Inse att det finns andra som kan göra uppgiften bättre, eller i alla fall lika bra som dig. Det handlar om att man inte kan vara redovisningsekonom, marknadsförare, webbdesigner, programmerare, copywriter, avtalsjurist, säljare, AD osv samtidigt. Visst kan man kombinera vissa av dessa områden, men knappast alla.

Så mina förslag är att göra som följande:

1.  Återgå till affärsplan om du skrivit en sådan, alternativt sök dig tillbaks till de tankar du hade innan du gav dig in på att vara din egen.

2.  Ta reda på hur din vision såg ut.

3.  Kolla krasst på ditt nuvarande schema och undersök hur mycket tid du ägnar åt just det du tjänar pengar på/brinner för.

4.  Gör en snabb kalkyl på hur mycket du skulle få in på/förlora på att avyttra vissa delar av verksamheten som du inte är bra på/ inte tjänar pengar på. Jämförelsen görs givetvis med hur mycket du skulle tjäna på att helt ägna dig åt din huvudverksamhet.

5.  Finns det någon du litar på att överlämna uppgifterna åt?

6.  Ta ett beslut.

Själv har jag just beslutat mig för att låta någon annan ta hand om min redovisning. Ett beslut jag är mycket nöjd med.

Tills vidare,

Erik Mannby

Kommentera

Your email address will not be published.