Ta rätt betalt och nå framgång som frilans

Så, du är frilans. Har varit ett tag eller tänker bli. Ajöss chefen, ajöss taskiga lönecheckar, ajöss 9-17 och obetald övertid. Det är nu du ska bli rik, få göra det du verkligen vill och styra din tid.

Välkommen till verkligheten
Du kan faktiskt bli rik på ditt frilansande. Du kan också få göra det du verkligen vill och du styr din tid.
Men du kommer aldrig att lyckas med något av detta om du inte tar rätt betalt för ditt arbete.

Frilans billigare
En av anledningarna för att dina kunder ska anlita dig som frilans, istället för att anställa dig, eller köpa tjänsterna av ett etablerat, större företag är att det blir billigare för dem i det långa loppet. Men det får inte bli för billigt.

För låga priser
Ett fel många frilansar gör är att gå in lågt för att få jobbet, för att sedan sakta försöka öka sina priser. Det är i grunden fel. Du kommer aldrig att komma upp i det pris du är värd om du börjar på en låg nivå. För när du sätter ditt låga pris för att få jobbet vänjer du kunden vid en viss prisnivå. Du förstör din egen marknad.

Rekommenderad taxa
Två vanliga frilansyrken är journalist och fotograf. Går man in på journalistförbundets hemsida för frilansar kan man läsa att den rekommenderade frilanstaxan 2010 var 850 kr per timme för frilansande journalister. Svenska Fotografers Förbund – SFF, rekommenderar 950 kr per timme, lite högre eftersom fotografer har större investeringsbehov.
850 – 950 kr per timme, det får jag aldrig, tänker du. Och det är ditt val. Men en helt vanlig och enkel företagsekonomisk kalkyl ger följande resultat:
• Ungefär hälften, eller något mindre än hälften av det du drar in på ditt företag går i skatt, momsen oräknad.
• Du driver ett företag. Det betyder att ungefär hälften av din arbetstid går åt till administration, utbildning och marknadsföring.
• Du arbetar lite drygt 10 månader per år, eftersom semestrar och helgdagar går bort.
• För att du ska kunna ta ut 25.000 kr per månad i lön före skatt behöver ditt företag dra in ca 433.116 kr per år. Exklusive moms. Och exklusive ditt företags kostnader.

Allt på fem månader
Eftersom du behöver sköta administration och marknadsföring kan du bara kan tjäna pengar ca hälften av tiden. Alltså 5 månader om du räknar bort semestrar och helger. Eller 5×22 arbetsdagar = 110 arbetsdagar. Det betyder 880 timmar som du ska tjäna minst 433.116 kr på. Då delar vi 433.116 med 880. Och får fram 492 kr.

Pengar över
För att du ska få in pengar till en lön på 25.000 kr behöver du alltså fakturera 492 kr per timme. Och då har du inte en krona till investeringar. Inte en krona till lokalhyra. Inte en krona till oförutsedda utgifter. Inte en krona över. Det är kniven på strupen hela tiden.
Det finns en anledning varför den rekommenderade frilanstaxan för journalister och fotografer ligger på 850-950 kronor i timmen. Tänk på det nästa gång du dumpar ditt pris för att få in ett jobb.

Lär dig att konkurrera med dina kunskaper och din affärsidé, istället för med priset. Och med det faktum att du är frilans. Hur du gör det ska jag berätta mer om i nästa text.

Länkar:

http://www.sjf.se/frilansrekommendationen

Kommentera

Your email address will not be published.