Vadå budget?

När jag gick i skolan, dvs. gymnasiet, för en massa år sedan så gick jag gymnasieekonomlinjen som det hette då. Det var trist, skittråkigt, för att säga sanningen. Men en sak fick jag väl med mig det var hur man gjorde budget. Som frilansare ska man ju försöka göra budget. Det är en hjälp för det kommande året att koncentera krafterna på vad som är möjliga jobb och ger fokus på vem man skall ”jaga” i kundkretsen för att hitta nya jobb eller göra nya flera jobb åt tidigare kunder.

Man kan ju som frilansare inte bara sitta och vänta på att jobben ska rinna in för det gör dom inte. Utan man får själv jaga fram dom och då är budget ett bra sätt att skapa fokus. En annan bra sak med att göra budget är också att man måste bli konkret och får en bild av vilka kostnader man har under året. Sin egen lön, givetvis, bilkostnader, pensionsinbetalningar, förbrukningsmaterial, revisorn, skatt och moms, ev investeringar osv.  Min uppfattning är efter att ha jobbat som frilansare snart tre år är att det vore ansvarslöst att inte jobba med budget även om det är trist, t.o.m. skittråkigt, men det är även mycket annat i vår dagliga rutin. Men som sagt nödvändigt! Sen är det faktiskt kul att se hur budgeten faller ut och stämmer med verkligheten, kanske t.o.m. är bättre!

Så budgetera på och då finns det större chans att du överlever i frilansvärlden!

Ingemar E. L. Göransson, Ord & Kulturproduktioner

Kommentera

Your email address will not be published.