Att frilansa eller inte frilansa…

Att frilansa eller inte frilansa…

Det är frågan. Sitter näst intill insnöad idag och längtar efter våren. Jag skulle inte ha behövt gå utanför dörren alls om det inte varit för att jag fick hasta iväg i morse och köra sonen, som i vanliga fall åker skolskjuts, därför att han kom på i sista minuten att han skulle börja en timme tidigare än vanligt just idag.
Snön som föll i natt hade blåst upp mot dörren, som turligt nog har en trappa precis under sig. Men trappan liknade å andra sidan mer en liten pulkabacke, fast med fotspår. Fotspår gjorda av mannen i huset, som jag tyckte åtminstone kunde ha skottat bort snön från trappen innan han åkte tidigare i morse.
En av nackdelarna med att vara frilansande översättare och ha kontoret hemma är att man ständigt får höra ” Du som ändå är hemma kan väl göra det, det tar ju inte lång tid”. Det kanske är sant, men slår man ihop alla dessa småsaker som man ”ändå kan göra bara därför att man är hemma” blir det inte mycket tid över till att jobba. Tvätt ska hängas, grovdisken vi var för trötta att diska i gårkväll väntar, en sak behöver köpas på IKEA, ett telefonsamtal som kräver att man sitter i telefonkö ska ringas, ett av de tre barnens utvecklingssamtal ska bokas, förberedas eller gås på, läxor ska hjälpas till med när de kommer hem och sen måste de köras till aktiviteter, därför att vi bor på landet allt för långt från närmsta busshållplats o.s.v. o.s.v… och sen är det dags att laga mat eftersom maken slutar så sent.
Tänker ibland på vad lugnt och skönt det skulle vara att jobba på ett kontor utanför hemmet. Jag saknar ibland regelbundenheten och umgänget på en arbetsplats och att man kan koncentrera sig på att jobba. Man sköter sitt jobb i lugn och ro och diskar sin kaffekopp, that’s it… Nej, det är nog inte hela sanningen. På många arbetsplatser är det ju nuförtiden mer regel än undantag att man ska ha ”många bollar i luften” och helst jobba för tre. Som förälder har man dessutom det kravet både på jobbet och hemma. Undra på att så många föräldrar blir utbrända.
Nej, det här blev lite negativt tycker jag. Sådana här snöiga dagar är jag ändå glad att jag kan jobba hemifrån och slippa pendla eller köra bil. Jag är också glad att jag kan vara hemma när barnen kommer från skolan även om jag oftast måste fortsätta jobba en stund till. I skrivandes stund förändras också både utsikten från mitt fönster och mitt humör av att solen tittar fram och det orörda marängliknande snötäcket gnistrar som diamanter.
Oj, där kom det lite poesi t o m. Något som är bra mycket lättare att skriva än att översätta för övrigt.

För att väga upp det negativa ytterligare kommer här en rolighet jag hittade på avigsidan.com:
Högt blodtryck farligare för kvinnor än män”

Det stämmer nog i de flesta fall, men det ena kan ju förstås orsakas av det andra, om ni förstår vad jag menar. ;D.
När man hittar sådana här saker förstår man hur viktigt det är med korrekturläsning. Fast så länge de inte sitter i mina texter eller på min egen hemsida  kan och annan felskrivning här och där tillsammans med lite solsken förgylla en hel dag.

Ha det gott så länge
Susanne Sjöberg

Kommentera

Your email address will not be published.