Konsten att köpa kamera

Jag heter Niklas Lagström och har ett företag som heter Lagrafica. Jag arbetar mycket med bilder och webb, både estetiskt och tekniskt.
Jag får ofta frågan om vilken kamera man ska köpa just nu. Frågan kommer oftast av kunder som funderar på en digitalkamera att använda på fritiden.
Mitt gästblogginlägg handlar om lite funderingar att överväga när du är sugen på att köpa en ny kamera.

Att köpa en digitalkamera idag kan vara hur svårt som helst. Speciellt eftersom försäljningsargumenten och marknadsföringen kan vara ganska förvillande. Det är just det tillverkarna utnyttjar. I det här inlägget har jag listat ett par saker du bör fundera över vid köp av en ny kamera.

 1. Vad ska du använda kameran till i huvudsak?
  Självfallet vill man ha den bästa kameran man kan få för pengar men man bör fundera över vad man tror att man ska ha den till. Är det för att fotografera familjen? Landskapsfotografering? Arbete eller fritid? Vill du kunna filma med den? Är du intresserad av att lägga ner tid på att lära dig använda en systemkamera eller vill du bara kunna dra upp den ur fickan och ta en bra bild?
 2. Vad får kameran kosta?
  Sätt en gräns för hur mycket du vill lägga på en ny kamera. Tänk också på att du oftast behöver minneskort och kanske väska, blixt eller stativ. Räkna in det i priset.
 3. Kompakt- eller systemkamera?
  Det här är en av de svårare frågorna eftersom man kanske inte riktigt vet hur ens behov ser ut innan man börjat använda kameran. Den här frågan är starkt relaterad till fråga 1. Generellt blir bilder bättre med systemkameror än kompakter. Systemkamerorna har större sensorer, bättre och utbytbar optik och ofta högre ljuskänslighet. Till kompaktkamerornas fördel finns att de är enklare att ta med och tar generellt bra bilder till fotoalbumet där hemma.  Du bör tänka så här: Bästa kameran är den du har med dig.  Om du köper en dyr systemkamera och sedan ändå tycker att det blir klumpigt att bära med dig en extra väska kan jag garantera att du snart kommer att lämna den hemma och då blir det inga bilder alls.Själv tar jag aldrig med en systemkamera på en familjeutflykt. Det blir för mycket med barn, barnvagn. skötväskor och tusen andra saker. 90% av de roligaste minnena har jag tagit med mobilkameran.
 4. Zoom eller vidvinkel?
  Detta är såklart en fråga om tycke och smak men själv föredrar jag en riktigt bra vidvinkel. Dels för att det inte lika lätt blir skak-oskärpa i bilderna men också för att man ska få med hela familjen kring bordet. I kompaktkameravärlden brukar det kallas ”UltraWide lens”. Att kunna zooma in jättemycket är inget jag lägger någon vikt vid. Bildkvalitén blir sämre speciellt för kompakter, dessutom ökar risken för skakoskärpa. Kan man bör man gå närmre.
 5. Hur många megapixlar?
  Korta svaret: Allt över 7 megapixel Långa svaret: Megapixelfixeringen är något som startats av tillverkarna för att de ska ha ett enkelt mätvärde att visa för konsumenterna hur deras kameror växer och växer. Det har inte speciellt mycket med bildkvalitet att göra. Läs tester och omdömen, det ger en bättre bild av verkligheten än tillverkarnas reklam.
 6. Läs tester och omdömen:
  Oavsett om du är en person som letar i tre månader för att hitta det absolut bästa eller om du bara tar en som du tycker ser snygg ut, läs tester, omdömen och kolla priser. Priser kolla du bäst på www.prisjakt.nu som också har ganska mycket omdömen från användare. Tester brukar jag läsa på www.alatest.se.

Sist men inte minst, och detta tror jag är det bästa tipset: Den bästa kameran är den du har med dig!

Kommentera

Your email address will not be published.