Så skriver man i Kina

Jag postade detta inlägg på min blogg vid Uppsala Nya Tidning. Jag tycker att det är nog nyttigt för er som vill skriva i Kina:

Länken:http://www.unt.se/blogg/blogg.aspx?blogg=1080710

Publiceras: 2011-01-10 14:07:08

Därför att jag gillar att skriva här

Av Zhu Qin Zhe

Utöver denna blogg skriver jag också till en tidning i Kina om mitt liv i Sverige. Tidningen är på engelska och rapporterar viktiga saker som händer i provinsen Fujian (lite större folkmängd än Kanada). En sida i tidningen är för studenter som vill lära sig engelska eller som vill veta mer om andra länder. Min kolumn där heter ”My Swedish Adventures” och publiceras tre gånger i månaden.

Men jag är inte så förtjust i att skriva texter åt Kinesiska tidningar. Först och främst, man måste hela tiden hålla en positiv ton i de texter man skriver. Exempelvis när jag skildrar en händelse som äger rum i Sverige, är jag tvungna att berömma den och säga att jag gillar den oavsett vad jag egentligen tycker. Vidare, får man inte uttrycka åsikter som skiljer sig från den officiella allmänna opinionen. En gång skrev jag i en text till 21st Century (nationell tidning som hör till China Daily, den största kinesiska dagstidningen) och uttryckte mig mycket kritiskt till KTV – karaoke i små grupprum. Men när artikeln publicerades stod det tvärtom däri. Jag frågade redaktören varför de helt ändrade vad jag skrivit, och de svarade allvarligt ”de flesta ungdomar i Kina tycker om KTV, och du företräder dem i texten så får du inte säga någonting emot dem.” Sist, men inte minst, artiklar som handlar om romantiska förhållanden är förbjudna. För ett år sedan bad en tidning mig att skriva om en viktig sak som hände till mig i år. Samma år hade min pojkvän lämnat Kina för Sverige, så jag tyckte att det var mest betydelsefullt för mig. Men efter att tidningen fick mitt email ringde de till mig och förklarade, ”du får skriva om vad som hellt förutom någonting som har med kärlek att göra, eftersom det är olämpligt för studenter. De får inte tänka för mycket på sådant när de är i skolan”. För två månader sedan kom ännu en regel – texter som ska publiceras i tidningar eller på Internet, inklusive bloggar, får inte innehålla saker som: att promenera hållandes händer, att kramas, att pussas o.s.v…

Det är därför jag trivs bra med den här bloggen. Jag får berätta saker jag inte fick säga i Kina, och får dessutom feedback av mina läsare!


Kommentera

Your email address will not be published.