Konsten att veta när den inhemska marknaden blivit för liten

I mitt sista inlägg i serien om globala affärer skall jag ta upp ett scenario som ofta inträffar när flera företag inom samma bransch enbart fokuserar lokalt.
Att överleva konkurrens
Att stjäla kunder för varandra har alltid varit en slags prestigematch fylld av hatkärlek mellan de lokala företagare som sliter i sitt anletes svett för att vinna tvekampen. Men behöver det verkligen vara så år 2011? Låt oss anta att det finns två begravningsbyråer i ett litet samhälle. Det är vad marknaden tål – marknaden innehåller precis så många kunder som två begravningsbyråer kan betjäna. Även om man inte blir miljonärer på sin verksamhet så överlever man. Plötsligt rubbas den idylliska och annars så stillsamma begravningsmarknaden; två nya begravningsentreprenörer etablerar sig i byn, fast beslutna att roffa åt sig en bit av den redan halvätna kaka som de befintliga begravningsentreprenörerna sedan länge tuggat på. Detta innebär att man kommer att ha fyra företag som mår ekonomiskt dåligt istället för två företag som mår okej – kunderna räcker helt enkelt inte till för alla. Företagen inser själva att situationen är ohållbar och börjar nu fundera på hur de skall komma tillrätta med problemet.

Du blir inte mätt på att nalla ur grannens kakburk
Ett sätt kan vara att importera sina kunder ifrån andra områden, alltså att man ger sig ut utanför de traditionella gränser som alltid omgärdat begravningsindustrin i det lilla samhället. Samma sak gäller för exempelvis säljande företag som hamnat i samma situation. Lyckas man se klarsynt på situationen så förstår man att det måste finna flöden in och ut ur det lilla samhället, annars kommer vattnet att bli grumligt och otjänligt. Att ge sig ut på den globala marknaden är ett sätt att hålla företagsklimatet friskt och klart för alla som ingår i nätverket av lokala företagare. Fortsätter man stånga sig fram på den benhårda lokalmarknaden så tar man bara ifrån varandra; för varje extra krona som du lyckas tjäna in så innebär det att en lokalkonkurrent tjänat en krona mindre. På global nivå skulle möjligheterna att finna en mindre konkurrensutsatt marknad vara större samtidigt som du skulle kunna göra dina lokala konkurrenter till samarbetspartners istället för att fortsätta vara i grannens kakburk och nafsa.

Inga globala entreprenörer, ingen långsiktig tillväxt
Det är ungefär det här jag har försökt att pålysa genom hela den här artikelserien – äkta tillväxt kan man bara nå genom att ge sig ut på den globala marknaden. Det är de globala entreprenörerna som är världens framtid, ty det är dem som skapar de gränsöverdragande monetära och kunskapsmässiga förflyttningarna som bidrar till att länder och människor kan växa och utvecklas. Att det kräver en viss portion mod för att våga kasta sig ut i det okända råder det ingen tvekan om, allt som är värt något kräver mod. Det du måste fråga dig själv är om det är värt att fortsätta leva i den falska trygghet som göder dig och ditt företag med kortsiktiga resultat? Är det verkligen mindre riskfyllt att vara passiv än att agera? I slutändan så är valet mellan att satsa på globala affärer eller att hålla sig på sin hemmamarknad upp till varje enskild individ. Men en sak skall man ha klart för sig – utan några globala entreprenörer så föds heller ingen långsiktig nyttotillväxt. Och hur skulle då världen kunna bli bättre och mer jämlik?

Med dessa orden avslutar jag min miniserie om Global business och hoppas att jag lyckats väcka några tankar som kan inspirera till nya insikter om att världen är oändligt stor för den som är ambitiös och vetgirig. Att intressera sig för andra geografiska marknader är berikande, det lovar jag.

Jag tackar härmed för mig som gästbloggare hos Okeli och önska er lycka till i era affärer!

Kim Hartman
kim.hartman@cw-connectingworld.com
kim.hartman@concussionwriting.com

Kommentera

Your email address will not be published.