Jobbsoppa och tomtsoppa

I mars fick jag känna på såväl fördelarna som nackdelarna med att frilansa och vara sin egen projektledare och chef. Ena veckan satt jag helt utan jobb och nästa var jag helt överhopad. Det började med att jag såg en tävling i lokaltidningen. De sökte vanliga människor som skulle få vara modeller för en dag och gå en modevisning i ett köpcentrum i närheten av där jag bor.
Tja, varför inte, tänkte jag, jag har ju tid över. Den veckan ja, men veckan efter brakade det lös.
Det började bra med en lång översättning, men sen undrade samma uppdragsgivare
om jag kunde ta en kortare översättning emellan. Javisst sa jag, som var glad att få ta igen det jag förlorat veckan innan.
Sen får jag ett e-postmeddelande om att jag blivit utvald att vara modell för en dag. Glädjerus ett tag, sen hjärtklappning och magont. Nu hade jag två översättningar, träningen inför modevisningen under två dagar och ett läkarbesök med ett av mina barn att hinna med till nästa onsdag. Dessutom skulle min man vara bortrest båda veckorna.
Det kanske hade funkat om det inte hade varit för att något var fel med den ”korta” översättningen. Uppdragsgivaren ringde och undrade hur jag i hela friden kunde ha missat att översätta flera meningar och skriva tre istället för fyra m.m. Det undrade jag med till att börja med. Det visade sig, som jag efter lite funderande misstänkte, att kunden skickat två olika versioner av översättningen utan att berätta det och jag hade översatt den första versionen som sedan ändrats.
Tidsplaneringen skulle alltså spricka. Uppdragsgivaren fick ju skjuta på min deadline lite eftersom det var han som ville att jag skulle ta en annan översättning före. Men han ville inte riktigt förstå att jag behövde mer än sju dagar som vi kommit överens om tidigare eftersom jag redan hade annat inplanerat efter den ursprungliga deadlinen.
Jag fick till slut lite mer tid och blev färdig i tid, men jag tror att jag jobbade varenda ledig sekund. Jag gjorde bara korta pauser för att laga mat och se till att barnen kom i säng. Som tur var hade vi fyllt både kylskåp och skafferi innan, så maten räckte precis.
Detta är inget jag rekommenderar och i fortsättningen ska jag vara tydligare mot uppdragsgivarna så att jag får tillräckligt med tid för att korrekturläsa och vill de ha något gjort emellan får de ta hänsyn till att det första uppdraget kan bli fördröjt ytterligare eftersom jag kan ha andra uppdrag inplanerade efteråt.
På modevisningen på söndagen var det lite stressigt med alla klädbyten och att komma ihåg koreografin till de olika klädvisningarna, men den stressen var bara positiv eftersom jag hade så roligt.
Men ”tomtsoppa” då, vad är det? Julmat för kannibaler eller?
Nej bara ännu ett lustigt förslag från stavningskontrollen. Jag måste ständigt lära den känna igen sammansatta ord utan att dela upp dem. Helt vanliga ord som ”tomatsoppa” förstår den inte men påhittade ord som ”tomtsoppa” skulle den gladeligen släppa igenom. Nästan så man tror att den har sinne för humor ibland.
Susanne Sjöberg

Kommentera

Your email address will not be published.