Ett knippe statistik från Okeliis databas

Såhär i höstmörkrets tider tänkte jag dela med mig av lite intressanta siffror från Okeliis databas. Om inte annat för att ge en liten inblick i Okeliis frilans-community.

I skrivande stund finns det 5467 st registrerade användare. Av dessa har ca 45 % angett sin kompetensprofil. Här är de populäraste kompetensområdena:

HTML 24 %
Webbdesign 23 %
Hemsida 23 %
Photoshop 20 %
CSS 20 %
Engelska 19 %
Windows XP 18 %
PHP 17 %
XHTML 16 %
JavaScript 15 %

Detta kan då jämföras med de mest efterfrågade kompetensområdena utifrån 1212 st registrerade projekt:

Webbdesign 22 %
Hemsida 22 %
PHP 19 %
HTML 18 %
CSS 14 %
Flash 10 %
Webbshop 10 %
JavaScript 10 %
Övrigt 9 %
Publiceringsverktyg/CMS 8 %

Det är ganska lätt att se att det är främst IT och webb som gäller. Men märk även att publiceringsverktyg är med på listan, vilket öppnar fältet för många icke-programmerare. Det är iallfall väldigt tydligt att behovet av webb-kunniga personer bara växer och växer. Jag får känslan, från Okelii och även från många andra projekt att det finns ett outtömligt behov av webb-kompetenta personer.

Vad som däremot lyser med sin frånvaro i dessa top 10-listor är SEO-kompetens! Det är såklart till viss del inbakat i de andra posterna och SEO-området har fått en stämpel av att vara abstrakt, svårgreppat och kantat av oseriösa aktörer. Ryktet är dock välförtjänt men som för så många andra nya områden börjar vilda-västern statusen lägga sig och den verkliga nyttan och seriositeten börjar komma fram mer och mer.

Jag sprang av en slump på en sevärd presentation om just SEO. Den är lite långranding men MYCKET sevärd. Speciellt för de av oss som dagligen kommer i kontakt med  frågeställningar kring sökmotoroptimering.

Kommentera

Your email address will not be published.